dimarts, 5 de maig del 2020

Recomanacions lectores (11): "Dones de llibre. Lleidatanes que ens inspiren", de Diversos autors/es

“DONES DE LLIBRE. LLEIDATANES QUE ENS INSPIREN”

De Diversos autors/es

[Mosaics Llibres, 96 pàgs, 2019]


 En aquest interessant llibre es posen en valor una sèrie de dones de totes les edats que han estat reconegudes d’una manera o altra per la seva activitat, pel fet de ser lleidatanes i per destacar com a dones. S’estructura en forma de biografia senzilla de cadascuna d’aquestes dones escollides i acompanyades d’una il·lustració realitzada per alumnat. Ha estat una magnífica iniciativa portada a terme per l’institut d’Alpicat. Al llarg de les pàgines d’aquest exquisit volum podem trobar… l’esportista Araceli Segarra, la protectora d’animals Lydia Argilés, les escriptores Rosa Fabregat, Rosario Curiel, Maria Barbal, la cantautora Meritxell Gené, la gimnasta Montse Martín, la restauradora Teresa Carles, la periodista Anna Sàez, l’artista Mireia Serra, la il·lustradora Sònia Alins, la catedràtica en biotecnologia Teresa Capell, la política Meritxell Serret, la psicòloga Rosa Jové, entre d’altres, unes dones emprenedores, intrèpides, valentes, talentoses, pioneres… manquen els adjectius.


(Josep Maria, professor)

(Crèdit fotogràfic: Mosaic Llibres)

23 comentaris:

  1. Jo recamno un llibre titulat “Ales de foc” que a part de ser un llibre molt ben redactat de ciencia ficció, es un llibre de lectura a 3r d’ ESO. Tracta sobre la vida d’una raça casi extinta en el món fntàastic: els àngles i com un dels últims d’aquesta espècie es va fent camí a través de les adversitats.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Antonio,
      Gràcies per la teva participació. Segur que la teva aportació incentivarà la seva lectura.

      Elimina
  2. Jo recomano el llibre "Tu si que em coneixes", perquè parla de la veritable amistat i de com la vida et porta a una persona especial que no t'havies imaginat mai que estigués tant a prop teu i que fos tant necessària.
    Kate i el Marc són companys de classe, però mai s’havien dirigit la paraula. Fins que una nit, quan el Marc descobreix que el seu estimat Ryan no el correspon com ell voldria i la Kate ha fugit de la cita amb la noia dels seus somnis pel pànic d’enfrontar-se a les seves decisions, tots dos es retroben sense saber que acabaran sent indispensables l’un per l’altre i que arribaran a coneixe’s com ningú altre al món.

    ResponElimina
  3. Hola Núria,
    Moltes gràcies per la teva recomanació. Quasi expliques tot el llibre!

    Salutacions.

    JM.

    ResponElimina
  4. Ja que tinc l´oportunitat de recomanar un llibre, jo diré el de "Xènia, tens un whatsaap", ja que és dels unics llibres que m´han agradat, ja que no m´agrada llegir. Els hi aconsellaria a tots els joves, adolecents, ja que el tema és aquest i relacions socials amb les xarxes i la realitat de la vida mateixa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Blau,
      Cert el que dius. Aquest llibre atrapa i agrada molt. Gràcies per participar!

      JM.

      Elimina
  5. A jo m'agradaria recomanar el llibre de "katalèpsis" perquè és un llibre molt interessat, a més aquest llibre t'enganxa des de la primera pàgina i tota l'estona estàs impacient per veure el que passa.
    La catalèpsia és una malaltia que pels símptomes que representa sembla que estiguis mort però en realitat estàs viu. Aquest llibre tracta d'un noi, l'Eric, que pateix aquesta malaltia i s'aprofita d'aquesta, ja que amb l'ajuda de la cocaïna sap provocar-se atacs catalèptics. Junt amb el seu amic Gerard munten "espectacles" fent-se passar per mort i així poder riures de la cara que fiquen els altres. La història es complica quan un dels seus numerets fa que el seu enemic Alexis reaccioni d'una forma inesperada.

    ResponElimina
  6. Hola Andrea,
    Molt bé,sobretot donar unes pistes i comentar de què va sense explicar el llibre.

    Gràcies per participar!

    JM.

    ResponElimina
  7. Jo recomano el llibre " Pigmalió" ja que és un llibre molt interessant, que t'enganxa a llegir-lo i que incentiva a la seva lectura.
    Aconsellaria la lectura d'aquest llibre als adolescents que els hi agradi llegir i que sàpiguen utilitzar la imaginació per poder entendre a la perfecció el llibre.
    Tracta sobre un home, en Martí Jordana, famós i expert professor de fonètica, accepta el repte que li proposa el coronel Fontanella de transformar Roseta Fernandes, una florista inculta i de baixa classe social, en una dama de l'alta societat

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Antonio,

      Bé la teva explicació, ara bé, és una lectura obligatòria. Espero q llegeixis més coses.

      Salutacions.
      JM.

      Elimina
  8. Jo recomano el llibre Okpuada , ja que per mi resulta un llibre molt interessant que vaig llegir a 2n d' ESO, l'aconsello ja que explica com es la vida del mon ocupa i jo crec que per a gent adolescent com tots els que estudiem seria molt oportu a asabentar-se a traves d' un llibre de ciencia-ficcio relacionat amb el mon okupa, el llibre tracta d'un grup d'adolescents que estudien les seves respectives carreres i okupen una casa per viure a la seva manera sense cap resnstriccio de les quals tindiren a casa, ocupen la casa ja que no tenen prous diners per pagar-se una.

    ResponElimina
  9. Hola Sergi,

    Bé, però aquest llibre era obligatori. De vegades, les millors lectures són les que escullen els alumnes. Espero que llegeixis d'altres coses fora del treball de l'insti.

    Salutacions.

    JM.

    ResponElimina
  10. Recomano molt el llibre "Mira'm als ulls: No és tan difícil entendre'ns" de Míriam Hatibi. Ella explica, basant-se en la seva opinió, com es construeix una identitat i també escriu sobre la diversitat, integració, assimilació, tolerància i convivència.
    També el descobriment de “ser diferent” i la
    construcció d’una identitat plural.
    Aquest llibre és un bon començament per reflexionar i obrir les nostres ments.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Salima,

      La teva recomanació pot ajudar a entendre millor interculturalitat.

      Gràcies per la teva aportació.

      JM.

      Elimina
  11. Jo recomano molt el llibre d'OKUPADA.
    És molt interessant i t'enganxa per llegir-lo.
    També el recomano molt perquè trenca amb el cano de que els okupes destrossent les cases. El llibre demostra com no és així i que hi ha okupes bons i que l'únic que volen és donar vida a una casa en runes i dona vida al barri fen diverses activitats.
    És dels millors llibre que m'he llegit i a més a més els personatges són nois i noies adolescents i hi ha la facilitat de poder identificar-nos en algún d'ells i encara el fa més bonic!

    ResponElimina
  12. Hola Idoia,

    Bé, tot i que algú ja l'havia recomanat. Suposo que ho feu, cal llegir coses que t'agradin fora de l'àmbit de les lectures obligatòries.

    JM.

    ResponElimina
  13. La meva recomanació és un llibre del qual tothom n'ha vist la pel·lícula "El noi del pijama de ratlles" de John Boyne. Em va encantar aquesta novel·la perquè m'agrada molt la història i reflecteix una etapa històrica del feixisme que va ser molt dura i que no hem de permetre que es torni a repetir. La lectura aporta una vessant més intima i més pròxima que no pas la pel·lícula. A totes dues s'explica la història del Bruno, fill d'un general nazi, que es fa amic del Shmuel, un jueu, la seva amistat és d'amagat i finalment els espera un final tràgic.

    ResponElimina
  14. Hola Albert,
    Cert una novel.la colpidora. Moltes gràcies per la teva recomanació.

    JM.

    ResponElimina
  15. Jo recomano el llibre “La princesa invisible” de Mercè Anguera, quan el vaig llegir em va agradar molt i és un llibre que t'enganxa moltíssim. La historia tracta molts temes importants en l’actualitat com el feminisme, les relacions tòxiques, la família, la superació en els temps difícils... Al llarg de la historia podem veure la evolució de la protagonista i com canvia la seva percepció de les coses i els seus sentiments.

    ResponElimina
  16. Jo recomano el llibre''Jo sóc la Malala'',tracta de una noia que es diu Malala d'origen pakistaní,on al poble on viu els talibans prohibeixen a les dones sortir al carrer sense un home.Per sort la Malala tenía uns pares que la apoyaven en tot,va sortir a la televisió on va contar tot el que li passava i dies desprès va rebre una amenaça,però tot i així no deixava de lluitar per el seu dret i el de les dones.A mesura que vas llegint el llibre van passant coses que no te esperes i tè un final molt inesperat.Es un llibre amb el que et pots entretenir fàcilment i coneixèr noves coses que antes no sabíes.

    ResponElimina